Дієта при захворюваннях суглобів
Рекомендована дієта
.
Особливу увагу!
СКОРОТИТИ СПОЖИВАННЯ
- Круп, рису і картоплі.
- Вершкового масла (в тому числі топленого) і сметани.
- Досить по половині чайної ложки масла в день.
- Чаю. Його можна пити не більше двох-трьох чашок в день, причому неміцного і розбавленого молоком.
Вилучила з ужитку
- Очищені і консервовані продукти;
- Кекси, бісквіти;
- Продукти, що містять багато кальцію: горіхи (будь-які) і арахіс;
- алкоголь
- м'ясо
- Газовану воду..
.
Загальні рекомендації по дотриманню правильного харчування
.
- На ніч випивати якщо не стакан, то хоча б чашку молока кімнатної температури.
- Після їжі повинно залишатися легке відчуття голоду.
- Воду пити не під час їжі, а за годину до або через годину після неї. Якщо ви взагалі не в силах відмовитися
від води між стравами, випивайте не більш ніж половину склянки. Вгамувати спрагу цілком можна
і протягом дня. - Їжу слід приймати регулярно, через певні проміжки часу і уникати важкої роботи
і фізичних навантажень відразу після їжі. Не можна відразу після вечері лягати спати, треба трохи походити. - Головний принцип дієти - помірність.
- Перевага - натуральним і простим продуктам.
- Особливий упор робіть на фрукти та овочі
Кількість їжі повинно бути на двадцять відсотків менше, ніж потрібно для відчуття повної ситості.
.
При надмірній вазі
ДЛЯ МОЛОДИХ
Зайва вага збільшує дегенеративно-дистрофічні процеси в системі хребетного стовпа. У зв'язку з цим у молодих пацієнтів, які страждають спондилезом і надмірною вагою, харчування має бути скориговано відповідним чином:
- не переїдати;
- обмежити або виключити легко засвоювані цукру і вуглеводи;
- споживати ліпотропні речовини (оливкова, кунжутне, льняне масла, нежирний сир, риба);
- замінити свіжий хліб сухарями;
- фрукти їсти зі шкіркою;
- яйця, рибу і м'ясо є тільки варені або тушковані;
- в супи не додавати зажарку;
- воду пити тільки через дві години після їжі; робити розвантажувальні дні раз на тиждень;
- щодня займатися гімнастикою і гуляти на свіжому повітрі.
ДЛЯ ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО
- їжа повинна бути різноманітною;
- для полегшення процесу жування їжа повинна бути приготовлена з рубаних продуктів
- не допускати надлишкової білкової, жирової та вуглеводного навантаження,
- обмежити споживання здобних і листкових борошняних виробів, міцних м'ясних і рибних бульйонів, жирного м'яса, м'ясних субпродуктів і яєць, жирних молочних продуктів, рису, макаронних виробів, бобових, копченостей і солінь, а також цукру, кондитерських і кремових виробів, шоколаду.
- бажаний 5-разовий режим харчування:
- 1-й сніданок - 25%;
- 2-й сніданок - 15%;
- обід - 30%; вечеря - 20%;
- 2-й вечеря 10% добової енергоцінності раціону.